Miten kryptovaluutta toimii ja onko siihen luottamista?
Kryptovaluutta on digitaalinen virtuaalivaluutta, mutta miten kryptovaluutta oikein toimii ja onko se luotettava sijoitus- tai maksuvaluutta?
Markkinoilla on jo yli 1500 erilaista virtuaalivaluuttaa, vaikka finanssivalvojat ja etenkin pankit suhtautuvat kryptovaluuttoihin vielä suurella varauksella.
Bitcoin aloitti ilmiön
Ylivoimaisesti tunnetuin kryptovaluutta on vuonna 2008 syntynyt Bitcoin. Yhden Bitcoinin arvo oli vuoden 2013 alussa noin 12 euroa, kun taas vuonna 2018 Bitcoinin arvo on pyörinyt noin 6000 euron suunnilla.
Korkeimmillaan Bitcoinin arvo oli joulukuussa 2017, jolloin yhden Bitcoinin arvo oli yli 16 000 euroa. Mistään nappikaupasta ei siis todellakaan ole kyse.
Bitcoinin alkuaikoina Bitcoin louhinta oli hyvinkin yleistä, jossa Bitcoin-verkkoon rekisteröityneet tietokoneet yrittävät kilpaa murtaa matemaattisen arvoituksen.
Tällä menetelmällä peruskäyttäjäkin saattoi hankkia itselleen kymmeniä Bitcoineja, joiden arvo oli alkuaikoina kuitenkin vain muutamia euroja.
Tänä päivänä Bitcoinien “mainaus” on kuitenkin niin kallista, että louhinta on siirtynyt huomattavasti kryptovaluutan alkuvuosia ammattimaisemmaksi.
Nykyään Bitcoineja on mahdollista käyttää maksuvälineenä jo lukuisissa eri palveluissa ympäri maailman. Suomen Bitcoin -maksupaikat voit tarkistaa täältä.
Kryptovaluutta ja sijoittaminen - puhkeaako kupla?
Kryptovaluuttojen ja etenkin Bitcoinin kohdalla on puhuttu jo vuosia kuplan puhkeamisesta, sillä sen arvo perustuu pitkälti muiden käyttäjien käyttäytymiseen.
Kryptovaluutan kritiikki on erityisen rajua juuri perinteisten finanssitoimijoiden suunnalta, sillä Bitcoin ja muut digivaluutat rikkovat perinteisten valuuttojen valta-asemaa ja ennustettavuutta.
Kannattaako kryptovaluuttaan sitten sijoittaa vai ei? Ennen kuin mietit mihin rahojasi kannattaa sijoittaa - on hyvä miettiä millaiseen riskitasoon olet valmistautunut.
Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen muutoksia on vaikea arvioida ja kuplan puhkeamisen mahdollisuus on olemassa.
Kryptovaluuttojen alkuaikoina niihin sijoittaneet ovat voineet tienata kurssimuutoksilla jopa miljoonia, mutta nykypäivänä samanlaisiin tuottoihin pääseminen on mahdotonta.
Pitkäjänteisesti kryptovaluuttoihin sijoittaneet ovat kuitenkin keränneet menestystä, mutta sen jatkumisesta ei ole olemassa mitään takeita.
Kuten kaikessa sijoittamisessa - on suositeltavaa sijoittaa rahansa sellaiseen, johon itse uskoo ja jonka menestyksen pystyy itse ymmärtämään.
Kryptovaluuttojen kohdalla niiden arvo perustuu pitkälti käyttäjien luottamukseen ja eräänlaiseen “hypeen”, joten ennustettavuus ei ole perinteisten osakemarkkinoiden tasolla - vaikka kaikessa sijoittamisessa piileekin aina omat riskinsä.
Sijoittamisessa ja elämän muissa rahoitustarpeissa voit tukeutua Saldoon, hakemalla lainaa netistä pankkitunnuksillasi.
Kryptovaluutta ja verotus
Verohallinto on päivittänyt ohjeen virtuaalivaluuttojen verotuksesta sivuilleen. Kryptovaluuttaa ei ainakaan vielä rinnasteta virallisiin valuuttoihin tai arvopapereihin, vaan kyseessä on käyttäjien välinen sopimus.
Virtuaalivaluutan arvonnousu on verotettavaa tuloa näissä tapauksissa:
Virtuaalivaluuttaa vaihdetaan mihin tahansa viralliseen valuuttaan
Virtuaalivaluuttaa käytetään vaihtokaupassa toisen osapuolen kanssa - saamalla vastineeksi hyödykkeitä tai palveluita
Virtuaalivaluuttaa vaihdetaan toiseen virtuaalivaluuttaan